Η ασφάλεια των δεδομένων μιας επιχείρησης είναι πρωταρχικός σκοπός και για αυτό τον λόγο δαπανούνται μεγάλα χρηματικά ποσά. Αυτό σημαίνει ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα να είναι πάρα πολύ εκτεθειμένες σε κίνδυνο απώλειας δεδομένων.

Η λύση για την σωστή διαφύλαξη των δεδομένων μιας επιχείρησης ανεξαρτήτου μεγέθους είναι το cloud. Μεγάλοι πάροχοι cloud, όπως η Microsoft, ο Google, η Apple, η Amazon επενδύουν τεράστια ποσά και προσφέρουν υπηρεσίες διασφάλισης που ακόμα και κράτη δεν έχουν την δυνατότητα να επιτύχουν.

Τα data centers των παρόχων cloud είναι τεράστιοι χώροι γεμάτοι containers που κάθε container είναι γεμάτο με υπολογιστές και ελέγχονται από computers τόσο όσο αφορά την αξιοπιστία τους όσο και την ικανότητα αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων. Κανένας μα κανένας δεν μπορεί να ξέρει τα δεδομένα μιας επιχείρησης σε ποιο container βρίσκονται πόσο δεν μάλλον σε ποιο computer μέσα στο container. Και λόγω της υποδομής που υπάρχει και με την αυτόματη μεταφορά δεδομένων σε περίπτωση καταστροφής και αδιάλειπτου backup που γίνεται η θέση των δεδομένων είναι πραγματικά αδύνατη.

Η τελευταία έκδοση της εφαρμογής παραγγελιοληψίας για επιχειρήσεις μαζικής εστίασης της εταιρείας μας με την ονομασία Meridian έχει την δυνατότητα να σώζει τα δεδομένα στο cloud και με αυτόν τον τρόπο να τα διασφαλίζει από οποιονδήποτε κίνδυνο.

Τα δεδομένα που βρίσκονται στο cloud είναι διασφαλισμένα με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται backup με την σημερινή έννοια

Όπως προαναφέρθηκε στην υποδομή του cloud λόγω του αδιάλειπτου backup όλων των δεδομένων ποτέ μα ποτέ δεν θα χαθούν data

  • Τα δεδομένα είναι προσβάσιμα μόνο από υπολογιστές που βρίσκονται εντός της επιχείρησης

Σημαντική ασφάλεια που προσφέρει το cloud είναι ότι πρόσβαση στα δεδομένα έχουν μόνο οι υπολογιστές που τα ζητούν από συγκεκριμένη στατική διεύθυνση. Έτσι υπολογιστής που βρίσκεται μέσα στην επιχείρηση μπορεί να τρέχει το πρόγραμμα και να βλέπει τα αρχεία ενώ εάν ο υπολογιστής μεταφερθεί σε άλλο χώρο, περίπτωση κλοπής ή μεταφοράς, το πρόγραμμα δεν λειτουργεί αφού δεν μπορεί να διαβάσει κανένα αρχείο.

  • Τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται σε υπολογιστή εντός της επιχείρησης

Μέχρι σήμερα στις γνωστές εγκαταστάσεις όλα τα δεδομένα αποθηκεύονταν σε έναν υπολογιστή και διαβάζονταν από αυτόν και πάντα αυτός ο υπολογιστής βρισκόταν εντός της επιχείρησης. Με το cloudτα δεδομένα αποθηκεύονται στους cloud servers και σίγουρα δεν βρίσκονται εντός της επιχείρησης και για την ακρίβεια δεν βρίσκονται ούτε εντός Ελλάδος. Έτσι κανένας που δεν είναι εξουσιοδοτημένος από την επιχείρηση δεν έχει την δυνατότητα να δει τα δεδομένα της επιχείρησης

Και τα πλεονεκτήματα της επιλογής cloud για την παραγγελοληψία δεν σταματούν μόνο στην διασφάλιση των δεδομένων όπως παρουσιάστηκε. Γιατί σε περίπτωση καταστροφής ενός υπολογιστή η αποκατάσταση είναι ευκολότερη και κατά συνέπεια γρηγορότερη.

Η επιλογή του cloud για την παραγγελιοληψία έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα από ποτέ.

 

Pin It